Slik lærer du barnet ditt gangetabellen

1. juni 2021 Ådne Olsen Lesetid: 3 minutter
TILBAKE

Å lære seg gangetabellen og multiplikasjon kan være vanskelig. Likevel er det noen knep du kan bruke for å gjøre barnet ditt til en kløpper i multiplikasjon. 

Alle barn er forskjellige. Noen lærer seg både lille og store gangetabellen raskt som bare det, mens for andre er det en litt vanskeligere prosess. Trøsten er at alle før eller siden lærer seg å multiplisere, men man må bruke litt forskjellige strategier for at det skal sette seg. Noen barn foretrekker å få gangetabellen forklart, mens andre synes det er bedre å få det demonstrert fysisk.

Les også: Hvordan hjelpe barn til å bli bedre i matte

Ha en åpen tilnærming

Det aller viktigste når man skal lære bort gangetabellen (og alt annet innenfor matematikk, egentlig), er at det skal være lystbetont for barnet å lære seg det. «Tvinger» man på dem pugging eller straffer dem med ekstraarbeid om de ikke lærer så fort som du hadde sett for deg, gjør du deg selv en bjørnetjeneste. Da risikerer du at barnet ditt bare får et negativt forhold til matematikkfaget, og dette kan sette seg livet ut. Det er ikke bra.

Gutt står med kritt i hånda foran en tavle

Les også: Hva er dyskalkuli?

Derfor anbefaler vi å ha en åpen tilnærming til det å lære barnet ditt ting som gangetabellen. Lag for eksempel små gangestykker av ting dere har hjemme, eller om dere er ute på tur og ser ting langs stien. Dersom du får en positiv respons fra barnet på slike småting, kan du gjerne fortsette med det. Får du derimot negative vibber fra din unge og lovende, kan du droppe det.

Dessuten er det viktig å holde øktene ganske korte. Når du merker at barnet blir lei eller ufokusert, er det bare til å avslutte økten.

Les også: Hvordan forklare barn forskjellen mellom partall og oddetall

Spill er effektivt

Barn elsker å spille, så et effektivt triks er å «kamuflere» øving med matematikk i spill og lek. Hvis barnet ditt gjør noe de synes er gøy, og det i tillegg gjør at dem terper på matematikk, øker sjansene for at det «setter seg» mer effektivt – altså at læringsutbyttet blir vel så stort som i et klasserom.

Yatzy er en klassiker når man skal lære seg multiplikasjon. Du lar du barnet ditt få prøve seg på å legge sammen terningene – da får dem et praktisk forhold til multipliseringen. Det finnes også en rekke mattespill på nettet som dere også kan teste ut – en fordel med mattespill er at bruken av animasjoner, eksempler og historien i spillet også bidrar til å ufarliggjøre matematikken.

I Matematikkspillet Numetry, for eksempel, tar barna del i en redningsaksjon i verdensrommet. Kun matteferdighetene deres kan redde dagen.

Lyst å prøve Numetry hjemme? Kjøp Numetry Premium her.

Les også: Derfor er læringsspill for barn så effektivt

Ta øvingen gradvis

Uansett hvilken tilnærming du velger og hva barnet ditt foretrekker, er det beste tipset vi kan gi deg å ta det hele gradvis. Det er ingen hast – som nevnt vil barnet ditt lære seg både den lille og store gangetabellen før eller siden. Det er vel så viktig at man beholder gleden av å lære og entusiasmen for faget. Læregleden smitter fort over til andre ting også. Det er altså ikke nødvendig å alltid ligge helt fremst i utviklingen i klassen, nabolaget eller lignende – så lenge gleden av å lære enda lever.

Også her er det mulig å låne fra spillverden: La barnet få begynne med de små tallene som 2-gangen, og når den sitter som støpt kan barnet ditt «levle opp» og gå opp til 3-gangen. Du kan gjøre litt ut av det å levle, som for eksempel å visualisere det på en måte som barnet ditt liker, eller å gi en liten belønning i forbindelse med at man øker vanskelighetsgraden. Vær dessuten sikker på at den lille gangetabellen (1–5) sitter før man gyver løs den på den store gangetabellen.

Lyst å prøve Numetry hjemme? Kjøp Numetry Premium her.