Mattespillet som er perfekt for 5. til 7. klasse

Kategori

Innhold

Share on facebook
Share on linkedin

Hva skal til for at elever på 5. til 7. trinn i barneskolen skal elske å øve matematikk? Det norskutviklede mattespillet Numetry kan sitte på svaret. 

Elevene på mellomtrinnet begynner å bli erfarne elever, og det stiller ofte enda høyere krav til læreren når det kommer til å tilby dynamisk og variert undervisning. Mattespillet Numetry er laget for at nettopp elever i 5. til 7. klasse skal få et positivt forhold til matematikk.

To barn ser tenkende ut på en PC-skjerm

Les også: Derfor er læringsspill for barn så effektivt

Numetry er et rollespillbasert ferdighetsspill hvor spillerne følger en historie, der sluttmålet er å redde en gjeng forsvunnede astronauter. For å oppnå progresjon i dette mattespillet, må man løse ulike former for matematikkoppgaver.

Ikke «strøm på bok»

Barn født på 2010-tallet er kresne digitale brukere. Mange digitale læringsverk er i stor grad bare digitale versjoner av lærebøkene, og det appellerer til de færreste som nå har nådd mellomtrinnet i barneskolen. Vi kaller det «strøm på bok». 

Les også: Spillbasert læring kan være fremtidens undervisningsform

Mattespillet Numetry byr på spennende karakterer, en god historie og høy produksjonsverdi – akkurat som barna kjenner igjen fra spillene som de spiller på fritiden. Forskjellen er at alt i spillet handler om å øve matematikk, og elevene får til enhver tid oppgaver for nivået de befinner seg på mens de spiller. 

Matteøving i et trygt miljø

Når elevene er på 5. til 7. trinn befinner de seg i en fase av livet hvor de virkelig utvikler individualiteten sin. I denne perioden er kanskje ikke det å få røde streker i en mattebok fra en autoritetsperson noe som faller i god jord, uten at det ligger noe negativt bak. Det er bare en naturlig del av utviklingen til eleven. 

Les også: 5 grunner til å bruke mattespill på nett

Det gjør Numetry noe med, gjennom at man får tilbakemeldinger fra karakterene i spillet. I tillegg får de jobbe i sitt eget tempo og på sitt eget nivå. Det bidrar til at man jobber med matematikk i et trygt miljø, og, aller viktigst: Elevene får et positivt forhold til mattefaget.

Artikkelen fortsetter under videoen

Faget løftes ut av mattebøkene

Elevene på mellomtrinnet krever mer dynamiske og varierte undervisningsformer. Ved å løfte undervisningen ut av mattebøkene og inn i en verden som elevene forbinder med noe positivt og gøy, øker engasjementet elevene har for faget.

Les også: Numetry – mattespillet for elever i barneskolen

Dessuten opplever vi ikke rent sjelden å få tilbakemeldinger om at barna blir sittende å spille Numetry frivillig på fritiden – uten at de reflekterer over at de faktisk sitter og jobber med matematikk. Sjansen er uansett stor for at de blir litt bedre i faget for hver spilløkt – uavhengig av hvordan de ser på spillingen. 

Les også: Dataspilling – mer enn en passiv aktivitet

Gutt løser matteoppgaver i Numetry

Utviklet i tett samarbeid med lærere

For å lage gode og innovative læringsprosesser vet vi at det er viktig å ha et godt samarbeid med lærerne i klasserommet. Derfor har vi en rekke pedagoger og lærere i teamet vårt som har god erfaring med å jobbe med elever på mellomtrinnet. Blant annet har vi fått med oss den kjente mattelæreren Håvard Tjora med på laget som jobber tett med spilldesignerne for å sikre høy pedagogisk kvalitet i alle ledd av spillet.

«Numetry er på et helt annet nivå enn konkurrentene når det gjelder spillopplevelsen. Tegningene, lydene og det visuelle i oppgavene er gjennomført gode. Guttungen har lyst til å løse utfordringene for å se hva som skjer videre i fortellingen.»
«Som mor er jeg veldig opptatt av at slike spill må være pedagogiske og morsomme nok til at barna faktisk vil bruke dem. Her får jeg begge deler.»
«Som forelder opplever jeg at andre læringsspill ofte er trauste og ganske kjedelige. Dette spillet har jeg mer tro på fordi det engasjerer og ikke føles som skolearbeid for barna.»