John-Arne ble spillpedagog: – Jeg kunne ikke ha tenkt meg å jobbe som bare lærer etter dette

Kategori

Innhold

Share on facebook
Share on linkedin

John-Arne Gaard Nilsen er spillpedagog ved Revheim ungdomsskole i Stavanger. Jobben hans går ut på å tilrettelegge for bruk av spill i undervisningen ved skolen, og etter at han trådde inn i stillingen har han aldri sett seg tilbake. Det har heller ikke skolen.

John-Arne ble ansatt som spillpedagog ved Revheim ungdomsskole i februar 2019. På dette tidspunktet hadde skolen mottatt støtte på en halv million kroner til gamingutstyr, slik at de kunne implementere spill i elevenes skolehverdag. I dag, halvannet år senere, har de fortsatt til gode å motta negative tilbakemeldinger på tiltaket.

– Videospillene sin evne til å gi valg blir aldri lik en annen type undervisning. Man får et mer nyansert bilde. Det å ta valg ligger dypere inne i en person, sier John-Arne.

Les også: Fordeler ved å bruke Numetry i klasserommet

Interessen går begge veier

John-Arnes stilling som spillpedagog er på 50 %, og de resterende 50 % er han kontaktlærer ved skolen. Til tross for at det kan virke som to veldig forskjellige jobber, kan han opplyse om at de to stillingene er tett knyttet sammen.

– Lærere ser ofte læringsutbytte i bøker, aviser og filmer som de kan implementere i undervisningen. Jeg forstår spill og klarer å se et utbytte der veldig fort, forteller han videre.

Som spillpedagog arbeider han tett med de andre lærerne ved skolen, og hvilke spill som foreslås til undervisningen går begge veier . Noen ganger er det John-Arne selv som foreslår spill som kan passe inn i læreplanen, og noen ganger er det lærerne som etterspør dette i enkelte fag.

– Spill er som et eget språk. En må skjønne det for å forstå hvilket læringsutbytte som ligger i det, men det krever ikke så mye som mange tror.

Ordentlig jobb

John-Arne er sikker på at spillbasert læring er noe som har kommet for å bli i skolen. Han er heller ikke i tvil om at stillingen hans er nødvendig, i hvert fall ikke om en ønsker å bruke spillbasert læring på en grundig måte i undervisningen. Han trekker likheter til andre fag i skolen.

– Ved skoler er det stort sett noen som er ansvarlig for blant annet sløyd- og tekstilrommet. Også med spill er det helt nødvendig å ha en som kan tilrettelegge, og det kan bli for mye for én lærer å håndtere alene. Da må noen ha det som en ordentlig jobb, sier John-Arne.

– Om stillingen er på 15 % eller 50 % er ikke så viktig, men det å ha noen vil lønne seg i det lange løp, fortsetter han.

Les også: Smart bruk av skjermtid

Ikke vanskelig

Selv kan John-Arne fortelle at han trives enormt godt i jobben sin. Det at han nå kan bruke en av sine fremste interesser til å lære bort til andre, er ifølge ham selv det beste han kunne ha gjort.

– Men det er absolutt ikke vanskelig for en lærer å bli spillpedagog! Jeg har mye erfaring selv, men i dag finner det mange gode ressurser som kan hjelpe en i gang. Det er heller ikke nødvendig å bruke en halv million kroner på et gamingrom for å implementere spill i skolehverdagen, du kommer langt på vei med noen laptoper, avslutter han.

Hør hva barna selv sier om mattespillet Numetry i videoen under 👇

Vi er sikre på at også ditt barn kommer til å elske matematikkspillet Numetry!

Kom i gang gratis i dag!

«Numetry er på et helt annet nivå enn konkurrentene når det gjelder spillopplevelsen. Tegningene, lydene og det visuelle i oppgavene er gjennomført gode. Guttungen har lyst til å løse utfordringene for å se hva som skjer videre i fortellingen.»
«Som mor er jeg veldig opptatt av at slike spill må være pedagogiske og morsomme nok til at barna faktisk vil bruke dem. Her får jeg begge deler.»
«Som forelder opplever jeg at andre læringsspill ofte er trauste og ganske kjedelige. Dette spillet har jeg mer tro på fordi det engasjerer og ikke føles som skolearbeid for barna.»