Hvorfor stå opp en time tidligere

Kategori

Innhold

Share on facebook
Share on linkedin

For mange foreldre er morgentimene de mest hektiske i løpet av dagen. Med vekking, stelling og smøring av matpakker skulle en gjerne hatt et dobbelt sett med armer for å få alle endene til å møtes.

Heldigvis finnes det hakket mer realistiske metoder for å få en så god start på dagen som mulig. Et tiltak som kan gi en enorm effekt og som i tillegg ikke krev ei krone, er å stå opp en time tidligere.

Mer tid for seg selv

Vi kjenner alle til følelsen av å forsove seg, og stresset og ubehaget som det fører med seg. Å stå opp en time tidligere vil ha motsatt effekt! Ved å ha en time ekstra til rådighet om morgenen vil en ikke bare ha en mer produktiv dag, men en vil òg kunne føle seg langt bedre når en har hatt en mer behagelig start på dagen.

Ved å stresse ned, puste ut og gjøre noe en liker på morgenen, vil dagen starte på en roligere måte for hele familien. For mange er det likevel lettere sagt enn gjort å komme seg opp en time tidligere enn vanlig. Her er noen tips til hvordan en kan gjøre det lettere for seg selv å få en tidlig start på dagen.

Lag en avtale som du ikke kan vike unna

På netter før en viktig avtale, som en eksamen eller et møte, er det vanlig at kroppen er innstilt på å stå opp i tide. Det kan være mer krevende å stå opp dersom det bare er vekkerklokka en skuffer dersom en heller velger å sove videre, så ved å gjøre seg ansvarlig for noe som ikke bare går ut over en selv kan føre til en større motivasjon til å komme seg opp.

Vær tålmodig

For mange er det urealistisk å skru vekkerklokka fra 7:00 til 5:30 med en dags mellomrom. En idé kan derfor være å gjennomføre det gradvis. Ved å stå opp 5 minutt tidligere hver dag vil du etter 12 dager stå opp en time tidligere enn utgangspunktet. Mennesker motiveres ikke av logikk, vi motiveres av resultat. Ved å ta i bruk denne metoden vil en oppnå mestringsfølelse hver dag.

Tilpass omgivelsene dine slik at det blir enklere å stå opp tidlig

Sett vekkerklokka på andre side av rommet slik at du er nødt til å stå opp for å skru den av. Heng morgenkåpen opp ved siden av senga. Skaff en kaffetrakter med automatisk klokke slik at du kan stille kaffen inn til å traktes når vekkerklokken din går av. Når omgivelsene er tilrettelagt, er det òg lettere å følge opp.

Finn gode assosiasjoner til det å stå opp tidlig

Dersom du tenker at du vil stå opp tidlig for å trene til tross for at du kanskje ikke liker å trene, vil dette med stor sannsynlighet bare gjøre det tyngre å stå opp. Planlegg heller å gjøre noe du faktisk har lyst til å gjennomføre, kanskje noe for deg selv! Finn en indre motivasjon til å stå opp tidlig. Hva ønsker du å oppnå i løpet av morgenen din? Å stå opp tidlig fortjener en belønning, ikke en straff.

Dokumenter framskrittene dine

Dette kan være så enkelt som å krysse av på kalenderen på de dagene der du klarte å stå opp til planlagt tid. Jo flere dager du har oppnådd målet, jo høyere terskel er det for å bryte kjeden. Etter hvert vil det bli en vane, og det å stå opp tidlig vil nærmest ikke kreve en tanke.

Det kan altså være lett å undervurdere hvor viktig morgentimene er for hvordan dagen utspiller seg videre, men ved å ha mer tid for seg selv på morgenen vil dagen kunne utfolde seg på en bedre måte for både forelder og barn.

Det viktigste er likevel å være snill mot seg selv, det tar nemlig tid å etablere en god vane. Og du, husk at det å få nok søvn er veldig viktig. Skal du stå opp tidligere, krever dette at du og legg deg tidligere. Lykke til!

«Numetry er på et helt annet nivå enn konkurrentene når det gjelder spillopplevelsen. Tegningene, lydene og det visuelle i oppgavene er gjennomført gode. Guttungen har lyst til å løse utfordringene for å se hva som skjer videre i fortellingen.»
«Som mor er jeg veldig opptatt av at slike spill må være pedagogiske og morsomme nok til at barna faktisk vil bruke dem. Her får jeg begge deler.»
«Som forelder opplever jeg at andre læringsspill ofte er trauste og ganske kjedelige. Dette spillet har jeg mer tro på fordi det engasjerer og ikke føles som skolearbeid for barna.»