Hvordan forklare forskjellen mellom partall og oddetall samt siffers verdi i et tall

Kategori

Innhold

Share on facebook
Share on linkedin

Det å fordype deg i matematikk er gjerne ikke det du helst vil bruke tiden din på 🧐. Men, nå er du en gang her – og det er det helt sikkert en god grunn til: du tar vervet som forelder på alvor og har lyst til å hjelpe de unge og håpefulle med å knekke matte-koden 👩‍🏫. Kudos til deg for det!

Alt henger sammen

Vi mennesker forstår ofte best ved hjelp av pratiske eksempler som vi kan relatere oss til. Personlig har jeg alltid likt å sammenligne det å lære seg matematikk med det å bygge et hus 🏠. Begynner du på taket før du har fått fundament og reisverk skikkelig på plass, raser hele huset sammen. Det derfor veldig viktig at barna henger med i svingene fra dag én, ellers blir fort store faglige hull som graves for dem, og som det blir vanskeligere og vanskeligere å komme seg opp av etter som årene går.
Begynner du på taket før du har fått fundament og reisverk skikkelig på plass, raser hele huset sammen.

Stein på stein

Grunnleggende tallforståelse er selve fundamentet i matematikken, og det hele starter med noe så enkelt som introduseringen av tall og siffer. Men, vent nå litt! Hva er egentlig forskjellen mellom et tall og siffer? Jo, det er heldigvis veldig lett 🙌. Alle tall – store som små – er oppbygd av siffer. Det finnes totalt 10 ulike siffer (0-1-2-3-4-5-6-7-8-9), og med disse sifferne kan man lage alle verdens tall. Tallet 8, f.eks. er et ett-sifret tall, oppbygd av sifferet 8. Tallet 75 på sin side er et to-sifret tall, oppbygd av sifferne 7 og 5. Du skjønner tegninga.

Sifferet 2 har ikke alltid verdien 2

Nå som vi har forskjellen mellom et tall og siffer klart for oss, er det neste naturlige steget å se på siffers verdi i tall. For det er nemlig ikke slik at 2-erne i tallet 2827 har den samme verdien. Det er her posisjonssystemet kommer inn i bildet ☝. Tenk deg at du har vunnet 5363 kroner i Viking Lotto (Wo-Ho!). Det beløpet (les: tallet) er da et fire-siffret beløp, oppbygd av sifferne 5-3-6-3.
Tusenerplassen Hundrerplassen Tierplassen Enerplassen
5 3 6 3
5 × 1000 3 × 100 6 × 10 3 × 1
5000 300 60 3
Fem tusen tre hundre (og) seksti tre
Da ser vi her at sifferet 3 står på enerplassen, og får dermed verdien 3 siden vi har tre enere. Sifferet 6 står på tierplassen og får verdien 60, siden 6 × 10 jo er 60. Den andre 3-eren står på hundrerplassen, og får dermed verdien 300. Og til slutt: sifferet 5 har verdien 5000, siden det står på tusenerplassen.

Partall og oddetall – hva var hva igjen?

For å forklare hva et partall er, bruker jeg ofte sokker som eksempel 🧦. To par sokker er det samme som fire sokker. Så lenge sokkene er i par, kan det være 2-4-6-8 eller 10 sokker – aldri 3 eller 5 eller 7. Alle andre tall, er oddetall, f.eks. 1-3-5-7 eller 9. Sagt på en annen måte: Alle tall som er delelige med 2, er partall. De som ikke kan deles på 2, er oddetall.

Ofte må det sterkere lut til

Dette er vel og bra, tenker gjerne du nå. Men hvordan skal jeg få mitt barn til å skjønne alt det her 🤷‍♀️? Barn er forskjellige og lærer best på ulike måter. For noen fungerer de gamle matematikkbøkene best, mens andre trenger en mer praktisk tilnærming for å lære nye ting ✍. I matematikkspillet «Numetry» har vi derfor brutt ned læreplanen i faget i små, morsomme mini-spill, som alle blir fremstilt som underholdende og meningsfulle oppdrag i en større spillkontekst 🎮. I mini-spillet Access Shaft tilegner barna kunnskap rundt bruken tall, siffer, partall og oddetal for å kunne hacke seg inn ulike dører i et forlatt romskip 🤓. Etter hvert som de avanserer blir kodelåsene stadig mer avanserte 🔒. Da er det godt å vite at vi har laget gode hint-funksjoner hele veien, slik at de kan fortsette læringen på egen hånd 🙌. Styrken med læringsspill er mange. Men kanskje den største er mediets evne til å kontekstualisere matematikken, noe som ikke bare gjør faget moro – men også langt mer forståelig for barna 💡. Hør hva barna selv sier om «Numetry» i videoen under 🤩.

Vi er sikre på at også ditt barn kommer til å elske matematikkspillet  «Numetry» 😍!

Kom i gang gratis i dag

«Numetry er på et helt annet nivå enn konkurrentene når det gjelder spillopplevelsen. Tegningene, lydene og det visuelle i oppgavene er gjennomført gode. Guttungen har lyst til å løse utfordringene for å se hva som skjer videre i fortellingen.»
«Som mor er jeg veldig opptatt av at slike spill må være pedagogiske og morsomme nok til at barna faktisk vil bruke dem. Her får jeg begge deler.»
«Som forelder opplever jeg at andre læringsspill ofte er trauste og ganske kjedelige. Dette spillet har jeg mer tro på fordi det engasjerer og ikke føles som skolearbeid for barna.»