Hvordan få barn til å løse matteoppgaver?

Kategori

Innhold

Share on facebook
Share on linkedin

Mange barn sliter med matte, men det er flere andre i samme båt! De mest vanlige begrunnelsene fra barn som misliker matte er at oppgavene er for vanskelig for dem, eller at de ikke føler seg smarte nok. Dersom en lever i troen om dette, er det klart at det vil påvirke ens forhold til matematikk.

Det er viktig å vite at mattevansker ikke skyldes manglende drivkraft eller intelligens! Barn som har vanskelig for å forstå matte legger ofte både tid og innsats i å løse oppgavene. Så hva er det som forårsaker at så mange barn har mattevansker? Vi har kartlagt tre hovedgrunner til at barn kan ha mattevansker.

Manglende grunnlag

Matte bygger på seg selv. Man er blant annet avhengig av å mestre addisjon og subtraksjon for å lære om multiplikasjon og divisjon. Dersom et barn faller bakpå når man lærer om subtraksjon på skolen, kan det bli enda mer utfordrende å lære om divisjon. Det er derfor helt avgjørende å forsikre seg om at eleven har forståelse for de mest grunnleggende delene ved mattefaget dersom de skal kunne gå videre på nye oppgaver.

Les også: Hvordan få barn til å like å lære

Mattefrykt

I vanskelige perioder er det vanlig å føle at man er den eneste som ikke mestrer enkelte oppgaver. For foreldre med barn som har mattevansker, kan det også føles slik. Det er ikke tilfellet. Svært mange, både voksne og barn, synes at matteoppgaver som involverer mange ulike tall kan virke skummelt. Derfor er det viktig å slå ned på denne frykten så tidlig som mulig.

Lærevansker

Noen barn har lærevansker, og i senere tid har det blitt kjent at flere mennesker sliter med dyskalkuli. Dette kan sammenlignes med dysleksi, men hvor tall er problemet. På samme måte som folk som sliter med konsentrasjonen, kan det rett og slett være at noen barn har vansker ved å forstå seg på tall.

Så hvordan kan man hjelpe barn som sliter med matte?

Som forelder er det et mål å hjelpe barnet å lykkes. Her er fem tips du kan bruke hjemme for å gjøre matte mindre skummelt for barna!

Les også: Hvordan hjelpe elever med matematikkvansker

1. Gjør matte gøy! 

For noen barn må man bare endre perspektivet for å gjøre matte om til noe de faktisk liker. Den tradisjonelle metoden hvor man skriver løsningen ned i kladdeboken vil ikke funke for alle. 

Et godt verktøy kan være ulike mattespill, som Numetry! Numetry er utviklet av et kompetent team bestående av lærere, spillutviklere, designere og skoleelever selv. Slik han man utviklet et mattespill som treffer målgruppen godt, og som har blitt en hit i klasserom over hele landet.

Kom i gang nå – spill Numetry gratis

2. Lag mattestykker av hverdagslivet

Matte er rundt oss til enhver tid, men det vet kanskje ikke alle barn. Ved å flette matteoppgaver inn i hverdagen kan barna forstå ulike konsepter langt bedre, men de kan også forstå nødvendigheten av mattekunnskaper. Typiske arenaer hvor man kan gjøre enkle oppgaver om til mattestykker er for eksempel i matbutikken, på kjøkkenet eller når man kjører bil.

3. Øv jevnlig

Skippertak er ikke ideelt i et barnehode, og heller ikke en god vane å etablere. Ved å gjøre litt matte hver dag vil man ikke bare få kortere etapper, man vil også gjøre øvingen til en rutine! Slik kan man unngå ramaskrik rundt bordet når barnet regner seg frem til feil svar for fjerde gang. Det er også en sunn og god vane å etablere allerede i barndommen.

4. Kartlegg problemene

Det er viktig å huske på at det første steget når det gjelder å løse et problem, er å identifisere det. Dersom du som forelder har vanskelig for å forstå hvor problemet ligger, kan det være en idé å henvende seg til skolen. Læreren har kanskje en oversikt over hvor eleven står fast.

5. Vær positiv!

Når man gjør en feil gjentatte ganger kan det være vanskelig å beholde troen på seg selv. Da er det viktig som forelder å være positiv og oppløftende mot barnet. Dersom man kjenner at frustrasjonen presser på hos en selv, er det viktig å holde seg i tøylene likevel. Aldri fortell barnet at de aldri vil få bruk for mattekunnskapene sine dersom du virkelig ønsker at de skal mestre faget.

Les også: Jakob (10) lærer matte ved å spille seg gjennom verdensrommet

Å ha mattevansker kan få barn til å føle at de ikke er smarte nok, noe som også påvirker deres selvfølelse. Dette er dessverre et vanlig fenomen. Heldigvis finnes det gode løsninger på problemet!  

Ved å implementere noen av de nevnte tipsene kan matten oppleves langt enklere for barna. Det kan også være en god idé å forklare at også du har utfordringer på ulike områder i livet, og det gjør alle andre også.

Se også: Hva elevene ved Knappskog skole synes om Numetry 👇

Vi er sikre på at også ditt barn kommer til å elske matematikkspillet Numetry!

Kom i gang gratis i dag!

«Numetry er på et helt annet nivå enn konkurrentene når det gjelder spillopplevelsen. Tegningene, lydene og det visuelle i oppgavene er gjennomført gode. Guttungen har lyst til å løse utfordringene for å se hva som skjer videre i fortellingen.»
«Som mor er jeg veldig opptatt av at slike spill må være pedagogiske og morsomme nok til at barna faktisk vil bruke dem. Her får jeg begge deler.»
«Som forelder opplever jeg at andre læringsspill ofte er trauste og ganske kjedelige. Dette spillet har jeg mer tro på fordi det engasjerer og ikke føles som skolearbeid for barna.»