5 grunner til å bruke mattespill på nett

Kategori

Innhold

Share on facebook
Share on linkedin

Lær barna matematikk på en morsom og engasjerende måte ved å la dem spille det online mattespillet Numetry.

I det norskutviklede mattespillet på nett, Numetry, ligger skjebnen til en gjeng bortkomne astronauter i den fjerne galaksen Matema i barnas hender. For å redde astronautene, må barna løse varierte matteoppgaver.

Numetry er en del av ny måte å lære barna matematikk på: Spillbasert læring. Ved å pakke pensum inn i et online mattespill, lærer barna matte på en helt annen måte enn ved å bruke tradisjonell undervisning. 

Les også: Digitale læringsressurser i kraftig vekst

Det er mange gode grunner til å la barna få prøve seg på nettbaserte mattespill som Numetry – og dette er de fem beste grunnene i våre øyne:

1: Viser matematikk på en ny måte

Ofte kan det være vanskelig å vise barna hvordan det man gjør i matematikkleksene skal komme til nytte senere i livet. Numetry har fokus på hvordan matte kan brukes i praksis, noe som gjør at barna får en mye mer positiv assosiasjon til matematikk enn hva man får fra tradisjonelle mattebøker.

Les også: Hvordan få barn til å like å lære

2: Gir nødvendig mengdetrening i matte

Det som vanligvis skiller de gode fra de beste elevene i matematikk er hvor mye de har øvd på matten. I en verden der distraksjoner lurer overalt, er det å pakke matteøvingen inn i et spill som barna lar seg oppsluke av, et smart trekk. Barna kan bli sittende lenge å kose seg med spillet, og de færreste tenker over at de har øvd på matte etter en endt spilløkt. Sjansen er stor for at de har blitt litt bedre i matte enn hva de var før de begynte å spille.

Artikkelen fortsetter under videoen

3: Lar barna senke skuldrene i læringsprosessen

En viktig del av enhver læringsprosess er å prøve og feile. I en tradisjonell undervisningssetting kan det å gjøre feil være assosiert med noe negativt – som røde streker i matteboken. I Numetry dyrkes prøving og feiling – det er helt ufarlig å gjøre feil. Det lar barna senke skuldrene og åpner for at de kan prestere helt uten press. 

Les også: Mattespill er en suksess i barneskolen

4: Snur skjermtiden til noe positivt

De fleste bekymrer seg over skjermbruken til barna våre. Vår oppfatning er at skjermbruk har kommet for å bli – det handler om hvordan skjermtiden brukes. Brukes skjermtiden på noe som utvikler barna innenfor noe positivt, som evnene til å løse problemer og bli bedre i matematikk, må det sies å være en vinn-vinn-situasjon for samtlige involverte. 

Les også: Skjermtid og grensesetting

5. Ufarliggjør mattefaget og dreper seiglivede mattemyter

I Numetry er det ingen autoritet som vurderer om det barnet har gjort er riktig eller feil – det verste som kan skje er at man ender opp med færre poeng og får prøve seg på nytt. Samtidig viser Numetry hvordan matematikken kan brukes i praksis, noe som bidrar til å motbevise myten om at matematikk er et fag man ikke får bruk for utenfor klasserommet. I sum øker sjansene for at barna får et mer positivt inntrykk av matematikkfaget, som gjør at de får lyst til å utforske mer av faget på egenhånd.

«Numetry er på et helt annet nivå enn konkurrentene når det gjelder spillopplevelsen. Tegningene, lydene og det visuelle i oppgavene er gjennomført gode. Guttungen har lyst til å løse utfordringene for å se hva som skjer videre i fortellingen.»
«Som mor er jeg veldig opptatt av at slike spill må være pedagogiske og morsomme nok til at barna faktisk vil bruke dem. Her får jeg begge deler.»
«Som forelder opplever jeg at andre læringsspill ofte er trauste og ganske kjedelige. Dette spillet har jeg mer tro på fordi det engasjerer og ikke føles som skolearbeid for barna.»